Over ons

Van aanhangwagens naar jobcoating

Het familiebedrijf werd in 1978 opgericht in Herk-de-Stad door de vader van de huidige eigenaars voor de productie van aanhangwagens. Deze activiteit bestaat vandaag nog, maar is aangevuld met extra’s.

Toen in 1990, de twee broers en de zus werkten reeds bij hun vader, er tot zes weken moest gewacht worden voor de toeleveranciers tijd hadden om de onderdelen van de aanhangwagens te metalliseren en te coaten, werd besloten om zelf de nodig investeringen te doen in een ontvettingsinstallatie, een zandstraalinstallatie en een manueel metallisatieatelier.

Later kwam er een poedercoatinglijn bij. Al snel kwam er vraag van derden en werd deze activiteit een volwaardige afdeling.

Van metallisatie naar sustainable corrosiebestendigheid

Metallisatie (en zeker het duplexsysteem met poederlakken) geeft een zeer sterke corrosieweerstand. Bij Vabo-Yma nv is het een volledig manueel systeem. Het is dus toepasbaar voor unieke stukken en kleine series. Voor grotere series wordt het arbeidsintensief en daardoor duur. In de auto-industrie is het alternatief dompelbaden van zinkfosfaat, maar dat vergt enorm hoge investeringen in installaties en regeltechniek, wat enkel verantwoord is voor permanente productie van grote series.

Omdat Vabo-Yma nv de vraag kreeg naar het metalliseren van grotere series, die dan moesten zwart gelakt worden, maar men voelde aan dat de marge van de klant eigenlijk te laag was voor het toepassen van dit procedé, ging het familiebedrijf eind jaren ‘90 op zoek naar een alternatief. Men vond bij Henkel de toen splinternieuwe Aquence 866 milieuvriendelijke coating (patent en producten van Henkel). Het gaat om een autoforese systeem: een dompelbad (dus geschikt voor serieproductie) dat zorgt voor corrosiebescherming en een zwarte coatinglaag aanbrengt. Doordat decorrosiebeschermende laag zwart was, kon worden bespaard op de eindcoating na de corrosiewerende laag.

Dit procedé, waarbij de coater strikt de richtlijnen van Henkel moet volgen - zowel wat betreft de opbouw van de installatie als het procedé voor het aanbrengen ervan - werd in 2000 in gebruik genomen en wordt sindsdien via een nieuwe entiteit gecommercialiseerd als Yma Fe Coatings nv. Het onderdeel dat aanleiding was tot de zoektocht naar een alternatief wordt nog steeds door de firma behandeld.

Naar grotere onderdelen

Na de eerste toepassing, waar het een merkbare kostenverlaging opleverde, kwamen er snel nieuwe toepassingen bij: onderdelen voor windmolens, voor de bouw (o.a. de kaders van bekistingspanelen), voor de auto-industrie... Door de nieuwe lijn en het extra productievolume was de vestiging in Herk-de-Stad duidelijk te klein geworden. Ook kreeg men steeds meer vraag naar het coaten van steeds grotere onderdelen. Er werden ook plannen gesmeed. Het vele werk liet echter niet toe het ritme te laten verslappen en aandacht te schenken aan zoekwerk naar een nieuwe locatie.

Dan kwam eind 2008, begin 2009 de crisis, met vooral zware impact voor de vrachtwagenbouw, maar ook voor alle investeringvragende installaties, zoals windturbines. Er kwam ineens tijd vrij. Deze werd niet gebruikt om te kniezen, maar om concreet in te gaan op de plannen die er waren. Er werd uitgezien naar een nieuwe vestigingsplaats. Deze werd in 2010 gevonden in Sint-Truiden waar een heel industrieel complex (een vroegere fabriek van aromaten) leegstond. Een deel ervan werd in augustus 2010 gekocht en er werd besloten met alle activiteiten (aanhangwagens, metallisatie/poederlakkerij, autoforezelijn) van Herk-de-Stad naar Sint-Truiden te verhuizen.

Met Henkel werd al sinds 2008 gekeken wat de mogelijkheden waren voor de tweede autoforeselijn die grotere stukken aankon. Een installatie die 7,5 x 1,5 x 2,5 m aankon, waar dus grote delen van bijvoorbeeld opleggers in één keer kan worden gecoat. Samen met Henkel werd de volledige installatie uitgetekend en de opbouw gebeurde door de mensen van Vabo-Yma zelf. Het gaat om een volledig manuele installatie, want grote complexe onderdelen vergen dat men in alle stadia, van ontvetten over autoforese tot spoelen zich kan aanpassen aan het best mogelijke of het door de klant gewenst proces.

Voor België is Yma Fe Coatings nv nog steeds de enige jobcoater die deze milieuvriendelijke autoforese-coating kan aanbrengen en daarom waren ze laureaat voor het innovatietraject op Eurofinish 2011.